Grassroot Economics

Mombasa, Keniawww.grassrootseconomics.org/
Co Financing Business UnitTriodos Foundation Netherlands
SectorDevelopment Cooperation

This project is from another branch. Therefore it's only available in Dutch.

Grassroots Economics is een alternatieve valuta begonnen in een sloppenwijk van Mombasa: Bangla-pesa. Er wordt een klein krediet verleent aan de gemeenschap, op basis waarvan een complementaire gemeenschapsmunt wordt opgezet. Met als voordeel dat deze binnen een gesloten gemeenschap wordt gespendeerd, waardoor de munt veel sneller circuleert en langer binnen de gemeenschap blijft. Lokale ondernemers en deelnemers hoeven geen 'echt' geld te bezitten, omdat ze elkaar kunnen betalen met de Banglapesa-ruilmunt. Als de bewoners de Bangla-pesa willen gebruiken in de formele economie, of sparen in Keniaanse munteenheid, kan deze 1:1 geruild worden in waarde.


Het coöperatief is ook eigenaar van een of meerdere gezamenlijke bedrijfjes, die de waarde van de munt dekken, en een additionele stimulans van de lokale economie betekenen. Een deel van de waarde wordt ook door het coöperatief geïnvesteerd in gemeenschappelijke projecten, waartoe samen wordt besloten.


Alle deelnemende bedrijfjes worden door deze gezonde circulatie van de munt gestimuleerd in hun bedrijvigheid. Hiermee kan in vijf jaar het gemiddelde inkomen verdubbelen en de banenmarkt vier keer vergroten.


Grassroots Economics initieert en overziet dit gehele proces en heeft al vijf programma's in verschillende steden in Kenia. Daar plukken inmiddels duizend bedrijven en twintig scholen de vruchten van. Grassroots Economics wil de komende tijd nog zes dergelijke munten in omloop brengen in nieuwe gemeenschappen, maar het model kan ook door andere partijen gebruikt worden, aangezien de kennis als open source wordt gedeeld.